PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, April 5, 2009

SET NASI AYAM SEMPOI


Menu for lunch...sempoi set nasi ayam planta......sempoinya dari masak nasi hinggalah menyediakan segala set....ehhehehe....malas punya kes...


NASI AYAM PLANTA

Sumber : Azlita


Bahan-bahan untuk nasi :

4 cawan beras Basmathi

5 cawan air1 kiub pati ayam

1 batang serai - dititik2 helai daun pandan - dipotong anggaran 3" panjang

4 ulas bawang merah (**)

4 ulas bawang putih (**)

1" halia (**)

Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cengkih

3 camca besar Planta marjerin

Garam secukupnya


Cara-cara :
Basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan ketepikan.
Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur.
Panaskan minyak untuk menumis dan tumis bahan2 yang telah dikisar bersama rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan kiub ayam dan tambah sedikit air. Didihkan hingga kiub hancur dan sebati.
Masukkan garam, serai dan marjerin dan didihkan hingga sekejap.
Tuang ke dalam periuk berisi beras. Masukkan daun pandan ke dalam periuk dan masak macam biasa.




...biasanya kalau nasi ayam, family maklang tak suka ayam madu...mereka suka ayam digoreng berempah aje....sonang kojo den...ahakkk




Ayam Goreng Berempah Sempoi



Ayam


Bhn Kisar :

Bwg putih

Bwg merah

Halia


Cili Serbuk

Rempah ayam/daging

Tepung beras

Asam keping


Cara

Bhn kisar dilumur pada ayam, masukkan asam keping, rempah, cili serbuk...gaul sebati dan tabur tepung beras...pastu goreng....very sempoi...hehehe



Sup Ayam

Ambik je kiub ayam, masukkan air....biarkan mendidih....tabur daun sup dan bwg goreng..sedia utk dihirup.....



Sos Cili

Cili kering yg telah diblend bersama bwg besar dan sedikit belacan....masukkan cuka/perahan limau kasturi....masukkan tepung jagung utk pekatkan sos....masak atas dapur....mendidih tutup api...sempoinyaaa....ehhehe

7 comments:

Anonymous said...

salam mak lang..

nak drop comment je..saya kgum dgn insan2 kat dunia cyber ni yang sanggup kongsi resepi sodap2 belaka. sedangkan dalam masa sama berniaga.

resepi2 camni sangat membantu orang2 yang masih bertatih mcm saya. terima kasih byk2. moga mencurah2 la rezeki anda sekalian;)

hani

Aishah@Ariffin@Aqil said...

sempoi tp nampak sedap je nih...

kucingorengemok said...

mak lang, kita pun dah pindah ke blog, tapi takde resepi sbb dah tak masak. gambar food beli kedai je, hehe. rindu lah biskut kopi mak lang!

Jasmeen said...

sempoi mender cmni weii...kalo teman ler name sempoi tu, nasi putih lauk telur dadar ngan kicap jer....heheheheh

MamaFaMi said...

Aduhai, buat perut kita lapo je tau!

naiz said...

maklang, naiz pasti cuba, naiz suka msakan mcam nie. lengkap ngan sup dan sambal. leh tukar cara buat nie. mekasih yerk maklang. kang buat naiz tayang eek..he.he.hee...

naiz said...

naiz slalu wat nasi ayam, leh cuba wat ayam style ni plak. ada kat sini ayam style lain naiz wat naizworld.blogspot.com
lengkali naiz cuba yg ni plak.