PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Saturday, September 5, 2009

BISKUT MAKMUR


Cuti 2 hari ni pulun2 siapkan order untuk cust. Ni le pestime maklang wat bkut makmur tu pun cust. nak sangat dr. thn lepas tak dapat2.....harap cust. mklang ni suka bkut makmur yg maklang buat sbb kita bkut tradisional idak le pandai benor tu pun puas ku cari info kat intenet..ialah kena wat research dulukan b4 on sesuatu projek tu..hehe..cam le bisnes ribu riban...padahal cust. nak 2 balang je..ekekeke..tu pun jenuh nak siapkan 2 balang...dugaan banyak bulan poser nih...hehe
Resepi ni kidnap dari kakliza tapi bab inti tu maklang modipai ye.
Biskut Makmur
sumber : kakliza
Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]
Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus (maklang guna susu pekat sesedap rasa utk menggantikan gula)
Gula icing [untuk salut kueh]
Cara
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.

3 comments:

nor64 said...

m.lang, sy pernah cube buat biskukt ni..mmg jadi .ikut resepi rubiah n dlm tv..tapi habiskan 1 adunan tu ..berpeloh dibuek eh...

anne jay said...

wahhh.. sedapnya.. lama dah x makan biskut ni

rinnchan said...

Wuuuuiiii.... Kak Rinn suka sgt kuih tradisi yg satu niii. Last year ada buat. Tahun ni, enggak tau lagi heh heh heh.....