PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN
Wednesday, May 14, 2014
POPIA GORENG
Popia dari resepi Kak Liza ni adalah Popia goreng bercili tapi akak buat tanpa cili. Bolehlah dicuba untuk adik2 yang baru nak belajar memasak. Akak sertakan resepi asalnya ye.
POPIA GORENG BERCILI
Sumber : Kak Hanieliza
Bahan (Kulit)
Kulit popia secukupnya
1 sudu makan tepung gandum } dibancuh sbg gam kulit popia
1 sudu makan air }
Bahan Inti
200g udang (dihiris)
1 btg carrot - disagat
1 mangkuk sengkuang - disagat
1/2 cwn daun kucai - ptg pendek
1 labu bwg besar - diracik
1 bj bwg putih - ptg dadu
Bahan Sos
2 sudu makan cili kisar
1 bj bwg putih (tumbuk)
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan cuka
1 sudu makan gula
3 sudu makan minyak
garam
bijan - jika suka
Cara Buat Sos
Tumiskan cili dan bahan lain.
Masakkan hingga pekat dan naik minyak
Masukkan popia goreng tadi dan taburkan bijan
Cara
Tumiskan bwang putih + bwg besar hingga naik bau
Masukkan udang + carrot + sengkuang + daun kucai + garam
Bila sayur lembut, tutup api dan tapiskan supaya kuahnya kering
Letakkan inti di tengah kulit popia dan gulungkan
Gamkan hujungnya dengan bancuhan tepung tadi
Goreng dengan minyak banyak dan toskan
Labels:
Aneka Kuih Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment