Biskut ni mudah je nak buat, tak perlu terap, tak perlu gentel cuma potong aje guna pisau dengan syarat adunan kena msk fridge dululah kasi keras, kalau tak masuk fridge adunan lembik nanti susah nak potong. Aroma coklat yg harum semerbak buat tekak tak sabar nak rasa...Mak aiii sodap biskut ni weiiiiiiiii....Anak2 maklang suka biskut ni, sib baik cepat seal balang, kalau tak kejap aje licin. Biskut ni rasa macam kita makan choc.chip pun ada jugak wpun takde choc.chip dalamnya.Tksih banyak pada cik manggis yg sudi share resepi ni yg maklang lama duk cari resepi badam yg 'mantop'.
BISKUT BADAM COKLAT
Sumber : cik manggis
Bahan-bahannya:)
300 gm tepung naik sendiri.*
250 gm butter.
250 gm coklat masakan.
190 gm gula halus
1 biji telur.
200 gm tepung jagung.*
2 tbsp serbuk koko.*
200 gm badam flakes (maklang bakar sekejap)
1 tsp essen vanilla
***Ayak semua bahan-bahan yang bertanda bintang.
Cara-caranya:
- Pukul gula dan butter&
esen vanilla hingga kembang
- Masukkan telur,coklat(cairkan)
dan pukul lagi hingga adunan sebati.
- Kemudian masukkan bahan
-bahan yang telah diayak tadi dan gaul& uli hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan badam
dan uli lagi hingga sekata.
- Masukkan adunan kedalam
plastik dan bentukkan empat segi memanjang seperti foto dibawah ni.
- Simpan dalam peti sejuk
hingga keras.
- Keluarkan dan potong
mengikut ketebalan yang dikehendaki
Nota : biasanya dlm pembuatan biskut, maklang tak pernah guna mixer, maklang guna pemukul telur atau sudip kayu utk sebatikan adunan. Bila biskut dipukul kembang nanti hasilnya biskut jadi tembam......i dont likeeeee...hehehe...
Biskut ni naik sbb penggunaan tepung naik sendiri so potong tecik2 aje dah cukup, bleh dpt banyak tau.
No comments:
Post a Comment