Snow Almond antara best seller.
Snow Almond
Sumber : Majalah SAJI
Bahan A
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi (takder, mklang guna vanila je)
1/2 bj kuning telur
Bahan B
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate (mklang guna susu tepung jer)
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam
Bahan Hiasan/ serbuk roti putih [breadcrumb], coklat masakan
Cara-cara:-
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih
Nota maklang : adunan skit...jadi nak banyak doublekan aje..,adunan lembik so mklang tambah tepung skit demi skit sehingga dapat utk diterap..
5 comments:
Pak Karamu reading your blog
tima kasihlah maklang, taun ni boleh lah jual biskut ni pulaks..
semoga Allah saja yg dpt membalas budi baik maklang...
promosi ari raya sdh bermula...
>>ppsstt..bg ler tips cmner nak wat biz utk raye nih...teman sllu KO la masa poser..x der tenaga..
mak lang, coklat masak tu, cair kan je eh? tak payah tambah ape2?
terima kasih maklang..
alhamdulillah..inilah biskut yang paling sedap penah sy buat..hehehe..
rangup dan lemak...
Post a Comment