PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Tuesday, January 13, 2009

KARI KEPALA IKAN


Kari Kepala Ikan (Indian Style)
Sumber: niceghost

Bahan-bahannya
1.5 kg kepala ikan
50 gm asam jawa di bancuh dgn
3 cawan air
3 sudu makan serbuk cili
1 1/2 sudu makan serbuk kunyit
1/2 tin susu cair
5 biji bendi
2 biji tomato
Minyak masak & garam

Bahan A
2 sudu kecil halba
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil jintan manis
Sedikit daun kari Kulit kayu manis & bunga lawang

Bahan B
4 ulas bawang putih di mayang
3 ulas bawang merah di mayang
5 sm halia
2 sudu makan serbuk ketumbar
2 sudu makan jintan manis 1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan serbuk lada hitam di bancuh dgn 2 sudu makan air panas
150 gm kelapa parut (putih sahaja. Di goreng sekejap dan di tumbuk kasar)

Cara-caranya
1. Panaskan minyak masak dlm kuali. Tumiskan bahan (A)
2. Masukkan bahan (B), serbukkunyit, kulit kayu manis, bunga lawang, daun kari n serbuk cili. 3. Tuangkan air asam jawa dan di kacau rata. Apabila mendidih, masukkan kepala ikan, bendi, tomato dan garam. Kecilkan api dan masak lagi selama 10 minit.

**maklang tambah lagi kari ikan

2 comments:

Haniss said...

perhhhh, pekena dengan nasik tengah panas best ni....

maklang azie said...

eheheh....bukan tu aje, sapa2 lalu depan wat tak tau aje bila dah ngadap kepala ikan ni...