Kek Gulung/Swiss Roll Batik
Sumber : Apek
Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet 3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair sedikit coklat emulco jem strawberri secukupnya
Cara
Step 1
Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
Step 2 Adunan dah gebu akan jadi camni
Step 3 Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu
Step 4 Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
Step 5 Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya
Step 6 Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
Step 7 Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius. Kek dah siap masak
Step 8 Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2
Step 9 Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
Step 10 Dah gulung, bolehlah dipotong
Nota mklang :
-jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis or tebal....susah nak gulung dan pecah nanti - time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye! - filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp :P
-pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau... :-D
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak ;-)
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...dpt 2 sroll.
No comments:
Post a Comment