karipap sardin kegemaran anak2 maklang. Maklang lebih suka guna resepi doh yg ringkas dr kak noormasri...kini dan selamanya...mari kita tengok resepi doh yg maklang guna.
Doh karipap
2cwn tepung gandum
2sb majerin (maklang panaskan dulu atas api)
garam
air
Cara
Masukkan tepung+garam dan tuangkan majerin panas...kacau pastu masukkan air sikit demi sikit dan uli sehingga tak melekat di jari lagi dan bekas yg kita uli tu pun npk bersih maknanya dah cukup pengulian..hehehe.
...utk difrozenkan...tak perlu beli kat PARAM sbb yg jual tu tak sedap intinya...selalu beli tak menepati citarasa maklang
kuih gulung
dadih epal ..beli instant dadih aje..guna 1 paket dadih dan sukatan air,gula dan susu cair tu buat 1/2 aje ..nanti hasilnya takde le lembik sgt dadih tu.
sambal udang
sambal sotong bersama nenas
2 comments:
salam maklang..baru saya tau gula sira tu kena letak skit tepung gandum..terima kasih maklang..satu ilmu baru yg saya dpt pagi2 ni...:)
saya pun kuih muih buat sendiri...karipap kalau beli inti memang tak menepati citarasa..buat sendiri jugak yg sedap...boleh letak daging byk2...hehehhe
Salam ramadhan dan salam kenal maklang...tq sudi singgah LK...waaa tips baru utk sira kuih...thanks for sharing...
Post a Comment