PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Saturday, August 21, 2010

PUDING CENDOL





Puding ni mklang buat separuh hantar surau, separuh kasi mak dan separuh kat umah maklang sendiri.Tekak ni terasa nak makan puding cendol...buatnya tak susah ye...tibai je mana yg perlu...yg penting kena berani menibai..hehe

Puding cendol ni sedap, lemak manis tapi nxt time kena reducekan gula merah tu coz a bit sweet for me...dan boleh bawak majlis puding ni tau..tak caya cuba le buat...Tqvm to Ogy atas resepi yg mabeles ni.


PUDING CENDOL
sumber : ogy myresepi.

Bagi Lapisan Bawah

500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat (mklang guna santan kotak je)
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah (nxt time mklang kurangkan ke 180g)
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur (mklang tak asingkan kuning, tibai je sebiji)
sedikit garam

Cara-cara
1.Bagi Lapisan Bawah
2.Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
3.Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
4.Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.

Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

5.Bagi Lapisan Atas
6.Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
7.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
8.Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.

Tips 1: Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan. (mklang cakarkan aje ngan garfu)

Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
nx

1 comment:

Adik Manja said...

tq maklang for the resepi..menag sedap..hehehe