PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN
Monday, August 30, 2010
BISKUT SUJI BRUNEI
Kalau pergi Brunei tak tau le orang sana tau ke tak biskut ni atau ianya sekadar nama aje....sama gak le spt Mee Bandung, Mee Jawa mcm tu lah biskut ni jugak. Biskut ni adik beradik kpd biskut suji salju yg pernah mklang buat thn lepas cuma yg beza ada nestum utk digaul bersama. Hero tecik mklang suka biskut ni sbb masa tengah bakar tu pun dah terbau harum, siap pesan tinggalkan skit utknya lepas balik terawih.
SUJI BRUNEI
Sumber : Harlina Mahdar RNet
200gm minyak sapi (gheeblend)
100gm Shortening
180gm gula kaster
100gm cornflakes - kisar halus
1 biji kuning telur
80gm tepung jagung
80gm tepung suji
tepung gandum secukupnya - tak de sukatan - sampai jadi doh je
Bahan sadur:
susu tepung + Nestum Kisar + (gula aising)
*(mklang guna susu Everyday jadi tak perlu campur dengan icing sugar sbb dah sedia manis)
Cara:
- satukan minyak sapi, shortening dan gula. gaul hingga lembut
- masuk kuning telur. pukul lagi. masuk bahan2 lain.
- akhir sekali masuk tepung jagung sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh.
- terap dan bakar.
- dah sejuk salut dengan susu tepung + nestum kisar + (**gula aising) agak2 kalau dah manis tak yah letak gula
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment