PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Thursday, January 21, 2010

KEK KUKUS SANDWICH LAPIS JEM

Step 1 : telur, air, ovallett, gula = dipukul pekat

Step 2 : masukkan tepung dan tpg susu yg diayak = pukul lagi hingga sebati

Step 3 : masukkan myk, kacau guna whisker aje

Step 4 : ambik skit adunan yg diwarnakan dengan emulco, buat le design sisik ikan pastu kukus

Ready to serve

Ready to eat..hehehe

Kek ni baru je siap...tak sampai 1 jam pun...saje maklang prepare utk anak mklang yg balik esok...at least bila dia bukak fridge tu adalah bende nak dimakan...hehehe...selamat menjamu tekak.


KEK KUKUS SANDWICH LAPIS JEM
sumber : chef zubaidah

Bhn
3 biji telur B
1/2 sb ovalette
30g air
100g gula castor
100g tepung naik sendiri
20g susu tepung
30g minyak
1st choc.emulco

Hiasan : jem (any flava) mklang guna blueberry jem

Cara
Pukul telur + gula + ovallete + air = hingga pekat
Ayak tepung + susu tepung dan sebatikan adunan
Akhir sekali masukkan minyak dan kacau rata
Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan emulco.
Guna loyang 9x9, tuangkan semua adunan dan paipkan adunan coklat
Kukus selama 20'
Setelah masak, potong 2 dan sapu jem dan tindihkan ke atas kek.

Nota mklang : letak vanila skit bior wangi
Kukus api tecik, kalo api besor nanti kek komer berombak...mklang buat ni terbesor lak apinya..hehehe
Maklang silap guna loyang..jadi kek nampak tebal lak bila ditindih 2...soriiii
Kek ni gebu jika anda berjaya membuatnya....kalo bantat tu sure pukul tak gebu dan kembang...
SELAMAT MENERAIIII....

6 comments:

am(flora) said...

salam mklang, wah..bestnya! nmpk gebus & sedaplah. TQ.., cam ni blh cuba ni..

Am-flora said...

salam mklang, wah.., bestnya.., nmpk sedap & gebus skali! TQ.. mklang nanti blh lah cuba ni!

E-na Zarina said...

sedapnya! nak try buat tp xde ovalete..hu huuu sabo je laaaa

maklang azie said...

flora : cubalah, senang aje tu...anak2 maklang suka sesekali buat kek lapis jam ni..

E-na : kena ada ovalette baru npk gebush...

nora said...

salam mak lang,

nak tanya sikit:-
1) telurnya nak kena sejukkan atau suhu bilik
2) airnya air sejuk atau air biasa
3) mak lang pakai minyak ape

t/kasih mak lang
wassalam
nora

~sue~ said...

baiknya maklang...suka sharing2..
makasih ya...