PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, January 20, 2010

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE



Jom kita try test power buat kek ekonomi pulak. Utk kenkawan yg nak biz. kek yg murah, sedap dan jimat boleh le try kek ni ye! Resepi ni maklang belajor ngan chef zubaidah yg tak lokek ilmu tu jadi lepas belajor kena praktis kat umah le pulok..jgn disimpan aje resepi tu wat pekasam...buatnya senang...sumer godak dlm bekas guna whisker aje...settle.
Mklang wat 1/2 adunan dan msk dlm loyang triangle tu aje. Kali ni maklang tak panaskan oven terlebih dahulu tau tapi bila dah siap adunan, terus mklang masukkan kek dlm oven pastu baru setkan suhu dan masa...jangan takut, insyaAllah menjadik punya...saje maklang nak ikut style chef tu bakor kek lak...

BLACK BEAUTY CHOC. CAKE
sumber : chef zubaidah

BHN A
2 cwn tepung gandum/superfine (mklang guna tpg gandum)
¾ cwn serbuk koko
2st soda bikarbonat
2st b/powder

BHN B
2 cwn gula castor
1 cwn susu cair
1 cwn myk masak @ butter dicairkan
1 cwn air panas suam
1sb emulco
3 biji telur

Cara
Ayak Bhn A, ketepikan
Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
Masukkan Bhn B dan gaul rata
Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah
Guna loyang 8x8
Topping Jimat :
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (mklang guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2sb majerin
Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau.

16 comments:

ME's Delight said...

salam maklang..wah..cantik dan mengancamlah kek coklat tuh..nk try ah..tp nk tanya suhu oven berapa?hehehe..x sabar nk try nih..e suka je resepi kek coklat ..suka kumpul dan buat..dan..suka makan..huhuhuhu

Jasmeen said...

slm geng....kalo tgk resipi mcm kek american tu yerkkk..pape pun, teman nak try mlm ni...sbb tmn mmg nak carik kek ceklat yg masuk dlm loyang besor gini...sllu tu mmg teman guna maklang pya resipi kek ceklat yg sempoi tu...mmg mebelesss...
Y Allah...kau murahkan rezeki Maklang...Amin...:)

maklang azie said...

ME's Delight : suhu 150C, ikut oven masing2 eh...cubalah try..tak rugi mencuba byk jenis kek choc. heheh...ni kek versi jimat tp berkualiti..

jasmeen : kek choc. sama aje bahannya...yg membezakannya cuma sukatan..try le hok ni lak..tak mengecewakan...komer pernah tgk tak org jual kek rm10 kat masjid india tu time bulan poser...biasa dia jual dlm van bergerak tu...hok ni lah keknya...tu sbb deme bleh jual semurah rm10..topping tu dema guna koko powder ...yg sempoi topping tu le..hehehe

Am-flora said...

salam mklang, saya suka follow resepi mklang. semalam dah buat muffin cekelat kukus mmg mnjadi. TQ..
mklang nak tanyalah, saya prnah makan kueh spt apam blossom tapi size dia besar sikit inti kacang merah tapi tekstur kueh tu, tramatlah lmbutnya x macam apam blossom yg prnah saya makan atau buat sebelum ini. Gebu segebunya dan lembut sesangat, sedap sgt.., mklang ada ke resepinya? sbb saya mmg suka makan & buat sendiri tapi tak ada resepinya. kuehnya dlm paper cup tapi naik sesangat sampaikan papaer cup tu nmpk sikit jer.

atie said...

Salam Kak ..

Salam kenalan nak tanya emulco tu ape ye......

maklang azie said...

Am-flora : oh yeah..dah try dah ye..congrat..dah sukses...steamed coconut blossom tu ye...ada yg letak kcg merah, jem dan kelapa...nanti mklang try tgk jadi gebu ke tak.

atie : emulco tu coklat emulco beli kat kedai bakeri aje.Emulco ni sejenis bahan yg berwarna coklat kehitaman, kalo letak dlm kek, kek akan jadi gelap skitlah.

aTiE said...

leh try this weekend laa..
mak lang.. nak tanya sket..
bhn A masuk dlm bahan B or B masuk dalam A?

pepe pon so far saya suka wat kek sempoi ( yg buat cup cake tuh ) yg mak lang pernah share dulu2 kat sini...

Anonymous said...

maklang....nak resepi topping jimat bole?..weekend ni nak try..suri

Anonymous said...

maklang...suri dah try resepi kek ni...mmg sedap...tapi topping tak sempat buat lagi..kek pun dah abis..hehehe...takpa pas ni nak buat kek ni lagi + topping...terima kasih ya sudi share resepi ni..semoga murah rezeki maklang...

aTiE said...

udah ada resepi topping..
maklang mmg ganti kesemua AIR jadi SUSU CAIR ke?

maklang azie said...

atie : tak kisah mana2 nak msk dulu, B ke A pun bleh, A ke B pun bleh...
topping tu guna susu cair biar rasa lemak, kalo air dia kureenggggg skit dr segi rasa..tapi susu cair tu tambah skit airlah kalo tak cukup...

anonymous : ooo..congrat..dah sukses..

aTiE said...

projek yg masih tertangguh.. akan cuna masa cuti CNY nnt..

UMILIYA said...

salam mak lang umiliya nak copy paste resepi ya

rita said...

maklang.. nk putar adunan A+B tu lame ke sekejp? dlm bape minit?
n nk tanye maklang pkai coco powder brand ape nk bg sedap? =)
thanks.

Anonymous said...

aduhhh..nmpak sedap sgt ler mak lang.insyaallah kitorg nak try pas2 ni.heheheh..
nak tanya maklang, ada tak resipi kek coklat utk kapkek? da mcm2 try resipi kek coklat yg khas utk kapkek ni.tp smuanya hampeh.tak mjadi.ada yg mjadi, tp rasa plak kureng.isk..

Anonymous said...

saya dah try black beauty...sedap... buat 3 biji.. terimakasih maklang azie.. next time nak try brownies pulak.. sbb saya buat brownies asyik tak menjadi..