PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Saturday, January 23, 2010

BUTTER CUPCAKE


Adakah anda menghadapi masalah kek lekang terutama kek yang menggunakan butter ? Sebenarnya maklang pun menghadapi masalah yg sama, kek lekang dari paper cup yg digunakan. Kalau kek coklat tak menjadi hal sbb gunakan minyak tapi kalo kek yg lain selain coklat mesti akan timbul masalah 'lekang'. Setelah dibuat R&D hehehe... maka ni lah yg terhasil setakat ni, alhamdulillah..sumer kek maklang ni tak lekang wpun guna pcup. Nak tau sebab apa, sebab makalng kurangkan penggunaan butter, kalo butter byk kek cepat lekang jadi resepi dibawah sudah mklang kurangkan butternya. Jadi kalau anda nak try silalahhhhh...tapi anda kena ingat, ragam oven anda tu kena paham betui2...set suhu pun kena betui....kalo tak paham ragam oven tu payah le skit nak menolongnyaaa....anda sendiri pulak yg kena wat R&D sendiri hokey....SELAMAT MENCUBA.

BASIC @ BUTTER CAKE
(asal resepi ni dari Bbatriesya tapi sudah maklang adjust bhn sesuka hati, sori ye BB)

Bahan
113 tpg naik sendiri - ayak
100g gula castor
90g butter
2 biji telur
1st membumbung b/powder - ayak
1-2st esen vanila

Cara
Masuk semua bhn dlm bekas dan pukul dengan high speed...jangan terlebih pukul lak ye...bantat nanti tak tau.
Scoopkan setengah dlm ppcup dan bakar guna api bawah dulu, minit terakhir guna api atas bawah dengan suhu 170C, bakar <>12', ikut oven masing2.
Nota mklang :
Dah masak tu, angkat cepat dr casing dan letak didalam dulang, biarkan sejuk pastu cepat2 sapu bcream supaya bc tu dpt memegang pcup tu dari lekang...paham ke..hehehe..tak paham kena pahamkan jugaklah ye...

5 comments:

jalilah_jy said...

t.k bebayk mak lang atas petua ni...ilah selalu frust dgn keadaan c.c tu masa mula masak bukan main cantik pastu bila dah lama sikit mula la dia lekang huahuahuaa...gerammm..ilah dah masukan petua ni dlm blog masakan ilah bahagian petua..nanti ilah try...

nor64 said...

slm, mlng, wah ni dah kira bagus tips mlang ni..t.q2..mesti cuba ni..memang lekang pun selama ni,.,,

nor64 said...

slm, mlng, wah ni dah kira bagus tips mlang ni..t.q2..mesti cuba ni..memang lekang pun selama ni,.,,

nor64 said...

slm, mlng, wah ni dah kira bagus tips mlang ni..t.q2..mesti cuba ni..memang lekang pun selama ni,.,,

maklang azie said...

jalilah : cubalah..actually butter kena kurangkan baru cc tu tak lekang

nor64 : kak nor, kita try n error je...cuba jaga suhu cc tu ye..sure jadik punya..