Boleh guna mana2 resepi asas roti pastu pepandai le tabur ngan mixed fruit...sempoi aje wat roti nih...
Resepi Asas Roti
Sumber: Roshayati Johari
Bahan A
350 gram tepung roti/high protein flour (mklang tibai je tepung gandum)
150 gram tepung halus/ tepung superfine
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softener (optional) (mklang tak letak pun)
4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati
Bahan B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campurkan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram
Bahan C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.
Cara menyediakan roti
1. Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
2. Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
3. Perap doh selama 30 – 40 minit.
4. Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina. Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
5. Bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit
4 comments:
bila tah org nak hadiahkan saya bread-maker.. selagi takde tu, saya tobat tak nak buat roti, hehe. nanti tangan lenguh! (mengada, ek!)
Fuyooo gebus bedebus roti Mak Lang! Bilanya singsing lengan menguli roti ni?
Gebussss sungguhhhh..:)
salam ziarah...banyaknya resepi kat sini
Post a Comment