Kalau nak cepat, masak aje style cenggini....sure tak sampai 1/2 jam pun...heheh...
Cincuan Ikan Goreng
Sumber : Chef Norzailina Nordin
Bahan-bahan
6 ekor ikan kembung saiz kecil
4 cm halia dihiris halus
1 biji bawang besar dihiris halus
150 ml air diperah bersama
1 sudu teh asam jawa
1 sudu makan gula (tak letakpun)
1 biji cili merah dipotong serong
1 biji cili hijau dipotong serong
Serbuk kunyit
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya
Panaskan minyak, goreng ikan kembung yang telah digaul garam kunyit sehingga masak. Angkat. Kurangkan minyak di dalam kuali, tumis halia dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, gula pasir, cili merah dan cili hijau. Kacau selama 1 minit kemudian masukkan ikan goreng tadi. Sajikan dengan nasi panas
2 comments:
Salam maklang..
sedap nyaaa...mmg senang banget ni...
macam ikan masak asam jer..rasa nak cuba laaa....
Kalau tgh mls tahap gaban 1/2 jam pun wa mls mak lang...hahhahahahhaha
Post a Comment