Acar buah ni maklang combinekan resepi lynn hassan ngan chef norzailina..so ni le hasilnya...cubalah...mak mklang suka siap pesan soh buah lagi...bila dah pesan camtu means sedap le tuh.......haiiii...kembangggggg rasanya...eheheh...
Acar Buah
Bhn A:
Jintan manis
Jintan putih *sangai semua...n blend (kalo malas beli Babas punya pun takpe..dah siap blend punya)
Bhn B:
bawang merah kecil
bawang putih kecil
halia
Bhn C
cili kering kisar
serbuk kari
tomato puri
Bhn D
Buah-buah jeruk
Gula
Cuka
Bijan disangai
Cili api
Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan bhn B, tumis hingga naik bau wangi.
2. Masukkan bhn A, kacau
3. Masukkan bhn C, cuka, gula dan garam sesedap rasa dan nak pedas, campak cili api...biarkan sebentar.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan jeruk yang telah dibasuh...gaul sebati dan biarkan masak.
5. Taburkan bijan yg disangai tadi kacau rata
6. Angkat dan sejukkan. Nota : sumer bhn diatas, tiada sukatan tersendiri so pepandai le adjust ye..mklang main campak2 ajeee...
Tips : Basuh buah jeruk ini dibawah air paip untuk menghilangkan asid yang berlebihan.Untuk lebih tahan lama, simpan dalam peti ais.
2 comments:
Taburan bijan tu yang tak tahan mata memandang tu...
ya Allah sedapnyerrr acar buah tu maklang...tgk warna-warni buah2an tuuu camni buleh mkn gitu jek cam jajan!
Post a Comment