PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Friday, March 13, 2009

KEK MARBLE SUSU


Kek marble susu ni bukan utk cust. tapi sengaja maklang buat untuk bawa balik ke kg. Justeru itu, segala order stop wat sementara waktu sehingga Rabu 18/3/09...Maklang nak merehatkan diri dan minda hehehehe.....

KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin

Bahan-bahan :
250gm butter
230gm gula caster
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour (mklang guna tepung gandum)
1 camca teh baking powder
66gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco

Cara-cara :
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.

5 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam maklang,...
moga sihat2 selalu ya...
sedap nampak kek nih...

Jasmeen said...

lama x mkn kek marble nih...teman suka tgk langsir baru komer tu...cun tu..buat sndri kerr???

nor said...

huh....baru le dengo maklang nak berehat...kalau tak..tak reti dok diam maklang ni kat dapo....rajin sungguh...rehat2 ye maklang...nnti balik..kot ada idea lagi canggih...

MamaFaMi said...

Kek ni memang best kan Mak Lang. Sedap banget!

maklang azie said...

Aishah : salam...terlebih sihat dah nih..heheh

jasmeen : teman jahit sendiri aje..jahit tangan ate mesin jahit meragam le pulak.....sudahnya jahit versi tibai punyaaa...hehehe

nor : idea apa yg canggih tu nor oiii..hehehe...

mamafami : yup...ada susu tu yg wat sedapkan....