Tat Badam Bercoklat
Sumber : Chef Anuar
Bahan
160g butter
80g gula castor
1/2 biji telur
250g tepung gandum
1sb serbuk koko
70g hirisan badam - dibakar
40g kismis-cincang
200g coklat masak - cairkan
100g coklat putih - cairkan
Cara
Putar butter + gula sebentar saje sehingga lembut dan masukkan telur..kacau rata.(maklang guna whisker aje)
Masukkan tepung yg digaul bersama serbuk koko dan uli menjadi doh
Bentukkan doh dalam acuan tat kecil yg telah dilengser dengan majerin dan lubangkan dengan garfu.
Bakar 10' sehingga masak pada suhu 180C.
Keluarkan dari acuan sejukkan.
Gaul badam bersama kismis.
Masukkan coklat masak dan gaul rata
Hias tat dengan coklat putih...(maklang tak drizzle pun, malehhh... )
Nota : mklang tambah masa bakar..biar pastry tu rangup
No comments:
Post a Comment