Teringat zaman dulu kemaruk tul wat aneka kuih talam....asal kukus je maklang suka...tapi la ni dah lama tinggalkan...kena warm up le dulu kalo nak wat balik nih...
Talam Jagung
Sumber : kakliza
bahan lapisan bawah :
1 cawan jagung cream
2 cawan tepung beras
0.5 cawan tepung jagung
3.5 cawan santan
1 cawan gula bahan lapisan atas
1.5 cawan tepung beras
4.5 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak.
3. Kukuskan selama 30 minit.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yg laing kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan2 adunan lapisan atas.
7. Kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan betul2 barulah dipotong
No comments:
Post a Comment