PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, April 8, 2015

TEMBOSA IKAN

Akak jatuh cinta dengan tembosa ikan bila adik ipar beli tembosa ikan yang tersangatlah pedasnya di Kuantan. Tembosa ikannya besar2, harga pun memang murah tapi malangnya jauh le pulak nak mengordernya. Untuk memenuhi tekak yang menggamit ni, akak mintak tolong pada pak google, selak punya selak mcm ada yg tak sama intinya yang mana tiada penggunaan cili api dan kalo ada pun guna lada hitam. So akak pun modified resepi ni supaya menyamai inti tembosa yg adik ipar akak beli tu...alhamdulillah...hampir 90% berjaya tp rasanya lagi sedap akak punya hahahaaa...

TEMBOSA IKAN

Kulit :
1 1/2 cwn tpg gdum
1sb tpg ubi
1sb tpg beras
Garam
1 1/2sb majerin/shortening
4sb myk panas
Air sejuk dlm fridge

Inti ikan:
2 ekor ikan sardin
1 bj bwg besar - hiris
2 bj bwg putih
Halia - hiris
Halba
Lada hitam } agak2 je kepedasannya
Cili api  }
Garam
1/4 cwn santan

Cara
Ikan rebus dulu ngan asam keping, dh rebus ambik isinya aje.
Pastu masuk dlm kuali kesemua bhn tadi termasuk santan n kaco le tapi jgn sampai kering, biar dia lembab2 skit sbb senang nak letak atas doh. Kalau inti kering susah skit sbb berterabut bila nak klim tembosa nanti.

No comments: