Sedap rupanya bingka ni, memang sesuai untuk sebarang majlis. Resepi dari Kak Hanieliza ni memang berbaloi dicuba.
BINGKA CHEESE BERLAUK
Sumber : Yati memories
Bahan A (bancuhan tepung):
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung jagung
- 3 cawan santan (boleh guna 1 cawan susu cair + 2 cawan air) - akak guna santan kotak 1 cawan + 2 cawan air
- 1 sudu garam halus
- 2 biji telor
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu makan parutan Cheddar Cheese
- 200 gm daging kisar/cincang
- 1 biji kentang - dipotong dadu
- 1 labu bawang besar - dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 batang kecil lobak merah - didadu
- 2 sudu makan rempah kari
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 biji cili merah (dihiris halus)
- 5 tangkai daun sup (dihiris halus)
- 1 pokok daun bawang (dihiris halus)
- Bawang goreng
- 1 sudu makan minyak masak
- garam secukup rasa
- Kacau semua bahan kecuali Cheddar Cheese dan tapiskan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah dilenser dengan marjerin.
- Kemudian taburkan Cheddar Cheese tadi.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 20 minit dahulu.
- Kemudian keluarkan dan tuangkan inti lauk dan rata-ratakan di permukaan bingka. Bakar lagi selama 30 minit/hingga masak.
- Sejukkan dan taburkan dengan cili merah, daun sup dan daun bawang yang dihiris. Potong dan hidangkan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan daging kisar, kacau rata dan masukkan rempah kari dan kacau rata lagi.
- Masukkan kentang dahulu, diikuti dengan lobak dan garam secukup rasa. Masak hingga daging sedikit kering dan masak elok.
- Seimbangkan rasa dan tutup api. (*kalau terlalu banyak minyak, toskan inti daging sekejap). (akak masukkan sebahagian bahan hirisan semasa membakar, dan sebahagian lagi ditabur semasa menghidang).
No comments:
Post a Comment