PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, January 15, 2012

KIWI CREAM CAKE






Atas permintaan CT Delima yg nakkan resepi ni, dipersilakan....resepi ni sebenarnya sempoi je...bahan pun tak banyak digunakan. Untuk resepi ini saya sudi share bersama pengunjung disini juga untuk mencubanya. Ada resepi yg tak dpt saya share bersama atas permintaan empunya resepi sendiri, jadi saya berharap semoga rakan2 yg lain dpt memahami situasi saya.

KIWI CREAM CAKE


Bahan

250g Sponge mix


Cara : ikut pada paket tepung tu ye......nanti adunan ni letak skit kaler hijau aje...jgn le letak paste pandan lak sbb kek ni kek kiwi bukan kek pandan..ye puan2 sumer.


Sirap lemon

2@3sb gula putih (ikut kemanisan sendiri)

sedikit hirisan lemon @ lemon paste

3/4 cwn air


Cara : masukkan dlm periuk dan didihkan hingga gula cair...ketepikan


Filling Kiwi :

W/cream

Kiwi filling


Cara : Pukul w/cream hingga kembang, ketepikan


Cara Melayer Kek Sponge :

Potong 2@3 layer kek sponge

Sapu layer 1 dengan sirap lemon sedikit2 (tak perlu basah sgt)

Lepas tu, baru sapu w/cream hingga rata atas permukaan kek tadi dan baru letakkan kiwi fillling dan lapiskan pula dengan layer 2. Buat spt tadi hingga selesai.

Cover kek dengan w/cream dan hias ikut suka hati...nak letak buah kiwi atas kek tu pun takpe..no problem...ikut kreativiti sendiri.

5 comments:

Amie said...

2006???? dekat 7 tahun tu... tapi gambar punya pasal, nampak macam baru je....:)

maklang azie said...

Jgn silap paham dik, resepi dah lama tapi keknya baru je buat...sbb dulu takde kelas kek tapi start tahun ni baru nak buat kelas kek...

CT Delima said...

As'salam Maklang

apa khabar...lamanya ct tak singgah blog Maklang ni. nak terjah fp dah tak boleh masuk..hihi

Maklang, nape tak ada resipi, ct suka kek2 macam ni suka mencuba yang berlapis2 gak..bolehlah kongsi resipi ya Maklang..hihi

mayangsayang said...

sedapnyer mak lang baru aje wat pavlova kiwi ..

CT Delima said...

As;'salam Maklang

Terima kasih daun keladi, ct datang nak ambik resipi :)

terima kasih banyak2 insya'Allah ct akan cuba buat :)