after..
b4 bake
2 adunan dpt 2 balang...yesssss....
Dah lama nak buat bangkit ni, kuih tradisi zaman mak2 dulu tp tak confident. Bila tgk ramai bloggers dah try, jadi timbul sedikit keberanian nak mencuba lak....Bahan2 pun senang dan skit je...Jadi apa kata tahun ni kita buat biskut bangkit ramai2 bagi edisi mengabihkan tepung ubi...ehhehehe
2 adunan dpt 2 balang...yesssss....
Dah lama nak buat bangkit ni, kuih tradisi zaman mak2 dulu tp tak confident. Bila tgk ramai bloggers dah try, jadi timbul sedikit keberanian nak mencuba lak....Bahan2 pun senang dan skit je...Jadi apa kata tahun ni kita buat biskut bangkit ramai2 bagi edisi mengabihkan tepung ubi...ehhehehe
BISKUT BANGKIT NYONYA
Sumber : myresepi (diana & lilydvalley)
Bahan
350g tepung ubi (disangai dulu dlm oven aje)
150g icing sugar
20g butter
1 biji kuning telur
130g santan pekat (maklang guna santan kotak)
1/8 bpowder
Cara
Satukan icing + butter + kuning telur = kacau guna whisker
Masukkan santan dan gaul sebati
Masukkan tepung yg dicampur ngan bpowder tadi.
Masukkan skit demi skit hingga jadi bentuk doh
Terap dan bakar 20', suhu 160
Nota maklang : Jika tak pasti dah masak ke belum, bila makan seketui rasa basah2 kat tengah biskut tu maknanya lom cukup masak, bakarlah lagi atau lebih mudah biar ada kaler coklat2 skit kat biskut tu tandanya dah cukup bakar.
1 adunan mklang buat plain dan 1 lagi maklang letak pandan paste dan colouring.
1 comment:
2 tahun lepas kot saya ada buat sekot bangkit ni... hasilnye mmg syiokkkk habes...tahun ni rasa malas pulak hihihiii cari resipi yg gentel2 jek tahun ni...terap2 tahun depan le kot klu ade umur...
salam ramadhan dan selamat menyambut lebaran ye mak lang (guru mayaku :D)
Post a Comment