PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Tuesday, August 23, 2011

FRAMBOZEN KENARI

sedap ooo..lebih2 topping tu..dilapisi ngan bberi filling


selepas potong



sebelum dipotong

dpt le 1 balang aje, jadilah...lepas kempunan..heheh



Bbp tahun lepas, frambozen kenari memang satu biskut yg femes jugaklah, rasanya sedap tp nak buat tu cam renyah. Dah lama berhajat nak buat dan akhirnya dpt jugak maklang cabar diri sendiri supaya mencuba dulu. Wowwww....memang sekali ni je lah buat....heheheh...kalo nak buat 2,3x round sorilah....memang renyah dan suhu yg digunakan slow ...ialah, kang hangus lak topping tu kan dan topping biskut mesti benar2 kering, kdg2 bhg atas bila disentuh dah kering tp cuba tgk layer bwh tu tak masak lagi..cair tu pasal kena duk bakar lama2 skit.Pd maklang tak yah guna cutter, potong je ngan pisau lagi cantik sbb kalo guna cutter bkut ni akan jadi retak 1000.

Pd sesapa yg nak rasa frambozen yg sedap nih, buatlah sendiri ye...hehehehe...tu pasal org jual mahal rupanya nak buatnya pun boleh terlelap dibuatnya...ahhaha..




FRAMBOZEN KENARI

Sumber : Azlita Masam Manis


Lapisan Base :

284g tpg gandum

45g gula castor

180g butter


Lapisan Topping :

2 bj putih telur

100g gula icing

1st tpg jagung


Bberi jam/filling


Cara

Pukul gula+butter hingga kembang

Masukkan tepung dan adun sebati hingga jadi doh

Canai adunan ke dlm loyang 9x12x1 (mklang guna loyang 7x10)

Bakar 15-20' (mklang bakar 25' hingga agak keperangan skit permukaan bkut)

Keluarkan doh setelah masak

Sapukan bberi atas biskut tadi hingga rata

Lepas tu, mari kita buat topping lak.

Satukan semua bhn topping dan putar high speed hingga adunan likat

Tuang topping atas bhn filling tadi

Tabur badam flakes

Bakar dengan suhu 90 selama 1 1/2 jam

Bila permukaan topping dah kering tutup api dan biarkan aje dlm oven lagi 1 1/2 jam supaya permukaan benar2 kering

Kemudian bolehlah dipotong



Peringatan : biskut ni agak rapuh dan mudah patah jadi berhati2lah.


Nota maklang : cucuk base ngan garfu spt buat shortbread tu, biar msk sampai ke bawah.

1 comment:

SueNahar said...

Salam.Sedapnya maklang. Emm bilalahkita nak buat. Nak tanya maklang ada FB tak. Kalau ada FB nanti tulis kat ruang komen atau shoutmix kat blog saya yea. And saya tengok kat Geng Masak Maklang ada Koleksi Resepi Pilihan Diana. Tapi bila saya klik dia tulis dont have permission. Macamana nak dapat permissiont tu yea. K. Selamat hari raya. Pls reply kat blog saya yea maklang. Ma cih.