PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, March 20, 2011

RECIPE OF THE DAY


Kalau hari tu kita beralunan kasih, kali ni mari kita bercongo pulak.. Resepi dah lama KIV tapi mood nak buat tu lom sampai seru sehingga tadi my doter kata 'mak tak nak buat ke yg mak cakap tu hari, cam pelik je namanya..., terus maklang kata Congo Bar ke...aah..ahh..'.terus mklang godak, malas ni tak boleh dilayan sangat...lagi dilayan lagi teruk...hehehe
Tak sampai 1/2 jam tengok si congo dah siap...bila dah sejuk di potong square, terus masuk mulut...diamati betui2 keenakan si congo ni waduh..waduhhhhhhhh....memang chedappppp...ada rasa mcm chewy skit...tergigit pulak choc.chip lagi le dasatttttttttt.......kalo tau sedap dah lama ku buat.....
Ok takmo byk berceloteh sbb nak ulang balik makan si congo tu, mari kita saksikan resepi sempoi ni....rugi kalo tak nak cuba...maklang kasi 5***** utk resepi ni. Resepi asal dr blog Rima, blogger masakan yg pemes dlm baking membaking tp resepi mklang kidnap kat blog Izah. Maklang buat 1/2 adunan aje.
CONGO BAR
kidnap : Izah muffin lover
Bhn
2 3/4 cwn tpg gandum }
2 1/2 st b/powder } ayak
1/2 st garam }
150g butter
310g brown sugar (maklang campur gula castor sbb tak cukup)
3 biji telur
esen vanila
choc.chip secukupnya (maklang campur dengan coklat cincang sbb tak cukup cchip)
kacang pecan - maklang guna almond
Cara
Butter + gula = pukul sebati.
Masukkan telur + vanila = pukul lagi
Masukkan adunan tepung yg diayak tadi = pukul lagi
Last sekali masukkan cchip + kcg
Bakar 170 C selama 1/2 jam.

1 comment:

NoorMasri said...

salam maklang...nampak sedap congo bar....mintak seketui!