PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Saturday, August 28, 2010

TAT GULUNG BLUEBERRY



Resepi hari ni adalah tat gulung bberi.Resepi ni mklang kidnap kat umah cik mat gebu, sapa tak kenal ngan jejaka hensem yg terer serba serbi ni heheh.

Apa yg buat mklang tertarik dgn resepi cik mat ni ialah kuih tat ni senang utk dipegang...kalo terlalu rapuh dan lembut pun masalah, lebih2 lagi kalau budak2 yg makan paham2 ajelahkan, nak2 pulak bila bercakap, abih tersembur keluar.Tkasih byk le cik mat oiii...mklang modipai dr tat gulung nenas ke tat gulung bberi so kaler tat ni kena ubah le skit.Menurut kawan mklang utk dptkan kaler pepel kena letak byk coluring pepel tu, ishhh seriau mklang,takpe lee..mklang letak ciput aje lagipun tak baik utk kesihatan makan kaler byk2 kan..heheheh....jadi kalernya agak pudar tp rasa tiptop uuuuu...

TAT GULUNG
Sumber : mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 g minyak sapi (ghee)
100 g mentega
50 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
40 g tepung kastard
400 g tepung gandum
Beberapa titik pewarna kuning (Mklang guna pepel sbb nak wat bberi tat)
Jem nenas / bberi
Kuning telur untuk disapu

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Putar minyak sapi, mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati (tak yah sampai kembang). Masukkan kuning telur satu persatu dan terus memutar hingga rata.

2.Masukkan tepung kastard, pewarna kuning/pepel dan putar lagi. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang lembut dan boleh ditekan (jika menggunakan acuan tat jenis tekan....macam acuan kuih sampret...). Bila rasa dah ok, jgn letak tepung lagi...

3.Rehatkan doh 5 minit dan tutup dengan kitchen towel bersih yang lembap. Isi doh dalam acuan tekan yang dipasang mata untuk membuat tat gulung. Tekan memanjang (pastikan bahagian bercorak dok belah bawah), letak sebiji jem dan gulung doh tadi perlahan2 sehingga menutupi jem. Kerat dan alihkan ke dalam dulang pembakar
4.Buat hingga habis, sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 15 - 17 minit. Bergantung pada oven masing2. Biarkan tat suam diatas dulang pembakar sebelum dialih ke atas jaringan. Bila sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara...


Nota : Jem bberi yg maklang beli kat bakery tu bukan bberi filling tau...tapi sejenis jem nenas yg telah diletakkan sedikit kaler/paste pepel oleh bakeri sendiri jadi kaler jem tu agak gelap. Kalau nak betui2 jem bberi tu boleh beli tp hok dlm paket tu...memang bberi pekatlah cam jem tu tp mklang tak suka sbb manis.

No comments: