PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN
Wednesday, June 2, 2010
DAGING DENDENG
Daging Dendeng
Sumber : Puti Mazura
Bhn
1 kilo daging batang pinang , bang with mallet until soft, marinate with sugar, salt and a few dashes of soy sauce. Leave to marinade for at least 2 hours
10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar
4 batang serai, dikisar bersama cili kering
3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasar
setengah cawan air asam jawa
4 camca besar kicap manis
1 cawan air (atau lebih)
garam
gula
3 cawan minyak
Cara
Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
Masukkan daging yang telah diperap dengan bahan perapan sekali, balik-balikkan untuk "seal"nya.
Bila sudah "seal" daging, masukkan air, didihkan dan kemuidan kecilkan api, tutup kuali/periuk.
Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar).
Angkat dan hidangkan dengan nasi panas
Nota : mklang biarkan daging ni basah skit sbb anak2 lagi suka
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment