Apa lagi maklang nak share...emmm...resepi daging lak ye...
Daging Rendang Nasi Kandar
Sumber : Variasi Masakan Mami
Sumber : Variasi Masakan Mami
Bahan
600g daging batang pinang ?dipotong nipis & dibersihkan (air rebusan maklang masukkan sekali dlm masakan)
Bahan kisar
20 tangkai cili kering
10 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
Halia
3 biji bwg besar - potong bulat dan nipis
Daun kari
2sm kicap manis } maklang guna kicap kipas udang saje
2sm kicap masin } tak letak pun
Air asam jawa
1 btg serai - titik
Garam
Air secukupnya
Cara
Rebus daging dengan air dan daun kari hingga empuk dan airnya tinggal sedikit.
Panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga bau wangi. Masukkan daging yg direbus tadi.
Masukkan air asam jawa, kicap dan bwg besar.
Setelah kuahnya pekat, masukkan garam serta serbuk perasa..kacau rata..tutup api
600g daging batang pinang ?dipotong nipis & dibersihkan (air rebusan maklang masukkan sekali dlm masakan)
Bahan kisar
20 tangkai cili kering
10 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
Halia
3 biji bwg besar - potong bulat dan nipis
Daun kari
2sm kicap manis } maklang guna kicap kipas udang saje
2sm kicap masin } tak letak pun
Air asam jawa
1 btg serai - titik
Garam
Air secukupnya
Cara
Rebus daging dengan air dan daun kari hingga empuk dan airnya tinggal sedikit.
Panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga bau wangi. Masukkan daging yg direbus tadi.
Masukkan air asam jawa, kicap dan bwg besar.
Setelah kuahnya pekat, masukkan garam serta serbuk perasa..kacau rata..tutup api
No comments:
Post a Comment