PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Thursday, May 14, 2009

OPERA CREAM TAT


Kali ni maklang nak share resepi opera cheesetat pada sumer pengunjung yg tak jemu dan tak serik dtg ke sini...heheheh...Resepi ni mklang dapat masa p belajor ngan chef daniel bulan lepas jadi bagi peminat tart sedunia, bolehlah cuba...very simple and easy to make...kalo maleh gak, tak dapek den nak nolong laieee....order aje la kat den yo! muahahahah...

OPERA CREAM TART

Bahan A
250g creamcheese
70g sugar
1 egg - gred A (i used gred B)

Bahan B
20g fresh cream - unwhipped
20g yogurt
2tsp vanila esen

Choc. - melt (i used choc. collata)

Cara
Beat A at medium speed until smooth.
Add egg little by little
Finally add B.
Turn to slow speed, beat for 1 min.

*untuk hiasan, cairkan aje choc. colata dan drizzle aje ateh cistat....ambik lidi dan tarik ke bawah.
* bake <>10' hingga masak...bergantung pd oven masing2...mklang guna oven tecik je jadi masaknya cepat.
*untuk tart shell tu guna mana2 aje resepi...kalo takde g tengok kat thread tart sebelum ni yg pernah mklang tepek.

SELAMAT MENCUBA.

9 comments:

ummi said...

Salam Maklang..nampak meriah cheese tart ni..Ummi salin resepi eh, rasa nk buat la-la ni jugak..hehe...time kasih byk2 sbb share..moga sentiasa diberkati..

Tok Tip dan Tok Zu said...

saya dah cuba way cis tartbluberry.jadi ,suka nya. t,kasih sbab mak lang sudi kongsi respi.
kali kedua buat lagi,tapi kenapa cream cis nya mcm cair pula .
yang pertama cantek dan pe
kat.tak leh pukul lama ke cream nya?

maklang azie said...

Tok tip n tok zu : cair??? awat leh cair lak tu..mesti terlebih sukatan tak...pukul cheese until smooth cukup...dah takde ketul2 ok le tu...try again k...harungi dugaan dulu pasti berjaya...insyaAllah

ummi : ambik le...nak sebar2kan sesapa pun mklang tak kisah...rezeki Allah yg tentukan...moga berjaya wat opera tat tu yerk..hehe

aTiE said...

maklang...

fresh cream - unwhipped tuh nak cari kat mana? apa beze ngan whipping cream yg buat topping tuh?

maklang azie said...

atie : fresh cream cari kat bakery...takde fresh cream ganti aje ngan whipping cream...tak perlu pukul w/cream tau, masuk terus dlm adunan.

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam maklang...
sedapnye nampak tart nih...
kalu duk dekat kompen nak ngeden dah nih...

maklang azie said...

aishah : salam...tak ngendeng pun mklang sure kasi punya...hehehe....

Anonymous said...

sedapnye...senang x buat...kalau nk belajar mcm2 cistart , blueberry, strawbeery cistat and yg mcm dlm gmbr ni leh ker?bape RM ek?and class brownies marble cis ade x mak lang?-ryryn

maklang azie said...

anonymous : senang aje...boleh kalo nak belajar....2 jenis tat rm50/-...pilih mana2 tat yg disukai...kelas brownies memang ada..emel mklang kalo nak belajar k..