Mee Kari Maklang
Bahan :
Mee kuning – dicelur dulu
BAHAN KUAH :
Bwg putih }ditumbuk halus
Bwg merah }
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Serbuk kari+ cili kering } jadikan pes
Udang hidup } direbus dan diblend bersama kulit udang dan tapis buang hampasnya
Kerang
Santan pekat
Santan cair
Daun kari
Tahu kering – option (kalau ada lagi bagus)
Fish cake/fish ball - digoreng dahulu
Asam keping
BAHAN HIASAN : Daun sup/bwg Bwg goreng Cili merah Telur rebus Sawi/Taugeh - dicelur Ayam - ayam ni digoreng dahulu dan siat ambil isinya
Sambal tumis kosong / cili jeruk
Daun Fucuk - digoreng
CARA :
Tumis bwg yg ditumbuk tadi bersama rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan rempah kari tadi dan daun kari, biarkan sekejap hingga wangi.
Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
Masukkan fish cake/fish ball, kerang, tahu kering, campakkan asam keping dan masukkan garam. Dah mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak dan tutup api.
TIPS :
1. Ayam tu JANGAN dimasukkan didalam periuk ketika memasak kuah, cukup sekadar menaburkan isi ayam itu ketika ingin menjamu selera...kalo masuk jugak rasa macam kari ayam ..dah lari rasanya....
2. Nak sedap, letak sambal tumis kosong dan cili jeruk…..kuah tersebut akan menjadi kemerah2an….memang umppppp!!!!! Sambal ni buat macam kita buat sambal tumis tuh…
3. Mee kari sedap kalau ada kerang didalamnya tp bagi yg alah tu takperlah..ignore jer.
No comments:
Post a Comment