PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Monday, April 13, 2009

TAPAI

Tapai Pulut
Sumber : speed (FnR)
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut = 400 gm beras pulut
2 cawan air
¼ biji ragi – 1 biji ragi dipotong 4

Cara
Step 1 - pulut dibasuh...campurkan air.... kemudian dikukus selama 15' (takyah rendam2, kukus terus)
Step 2 - gemburkan pulut biar sekata masaknya...dan kukus lagi 10'
Step 3 - sejukkan pulut dalam bekas besar...make sure jangan terkena sedikit pun air sbb nanti tapai jadi merah...(pembetulan) kena air pun takper...bab tapai jadi merah ni takder kena mengena dgn bulan mengambang ke, bendera jepun ke... apa ke, kalau pulut suam2 dah tabur ragi, jawabnya tapai jadi merah.... :-D
Step 4 - biar pulut betui2 sejuk dulu baru parutkan ragi tadi dengan menggunakan penapis...parut ragi keseluruhan pulut tadi..balik2kan pulut tu dengan sudip/sudu biar terkena yg sebelah bawah pulak.
Step 5 - simpan pulut dalam bekas bertutup dan bungkus ngan kain...ambik ajelah apa2 kain...napkin pun boleh...pastu simpan dalam gobok.

Biarkan proses pengeraman berlaku selama 3 hari. Kalau malam ni buat, lusa dah boleh makan dah.
Nota :-D : Jangan tangan tu gatai nak bukak tapai sebelum tempoh pantang tamat..hehehe...

4 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

menarik nih maklang...walau kite tak mkn tapi tau cara nak buat tak kisah ler...

Jasmeen said...

amboi..tapai komer menjadi sungguh...pya byk ayo tuu...teman suka mnm ayo tapai..mak teman marah betoi..panas katanya...tp sedap ooo tapai pulut..teman x reti buat bnde yg byk pantang nih...sbb teman mmg x reti berpantang...kekekkekek

zai said...

Betul kata akak Jasmeen tu,buat tapai ni byk pantangnyer, silap org tak jadi dia.saya blm cuba lagi.kesukaan suami ni,selalu beli kat pasar malam.

saudah said...

org lama kata buat tapai kena senyu sokmo..kalau masam nanti masam tapai tu