....lagi resepi pilihan yg patut anda cuba....hanya org yg pernah buat aje yg tau camner rasanya...hehehehe
Daging Masak Mamak - original resepi dari Mami Penang
Sumber : Rosyanti Mahram
Bahan
1kg daging lembu (direbus sampai lembut)
2sbm serbuk cili kering (cap babas/allagapas)
1sk serbuk jintan putih
1sk serbuk sajira (btk spt jintan tapi mklang tak letak pun)
Bhn kisar:
Halia
10 ulas bwg putih
10 ulas bwg merah
5-10 labu bwg besar
2 btg serai - titik
Daun kari
Daun pandan (simpulkan)
Daun pudina (option) - mklang tak letak
3/4 cwn kicap manis
1/4 cwn tomato puri -
1sb minyak sapi (option)
1cwn bwg goreng (tumbuk halus)
sedikit air asam jawa
4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)
Cara
Panaskan minyak + minyak sapi.
Masukkan bhn kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...kacau dan biar hingga naik aromanya.
Masukkan daging dan airnya sekali.
Bila daging dah lembut dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap.
Masukkan tomato puri, daun pudina dan air asam jawa.
Tambahkan garam secukup rasa.
Agak2 kuah dah naik kering, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.
3 comments:
kalo mkn yg komer msk lg sedap ni...sndri msk x sedap...
ni kena makan atas daun pisang...
kena cuba ni sbb nak tau rasanya camne...:)
Post a Comment