PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, January 14, 2009

SAMBAL TIGER PRAWN






Sambal Tiger Prawn

Sumber : cranko



1 kg tiger prawns - bersihkan (jgn buang kulit) dan cuci dan gaul dgn kunyit, garam dan sedikit gula (fungsi gula - tuk mengekalkan rasa udang dan juga agar isinya mampat)



Bahan2 kisar

2 gengam lada kering

8 ulas bawang putih

2 biji bawang besar (atau 15 ~ 18 biji bawang kecil)

sedikit halia

2 buah keras



Bahan2 lain

2 biji bawang besar - hiris bulat2

1/2 cwn air

2 sdm tomato puree

garam & gula secukup rasa



Cara

Panaskan minyak dan gorengkan udang tadi hingga 1/2 masak. Angkat dan ketepikan

Gunakan minyak tadi (kerana all the juices dari udang tadi yg tambah sedap sambal tu nanti) dan tambah minyak jika perlu, tumiskan bahan2 kisar di atas api yg sederhana hingga benar2 hilang bau cili mentah tadi. Bila lada tadi dah benar2 garing masukkan sedikit air, tomato puree, lada hiris dan sedikit air... biarkan mendidih seketika..... masukkan udang dan rasa garam dan gula. hidangkan

2 comments:

ana kiut said...

alamak... sukatan dia main genggam la pulak! tak berani la genggam cili! takut pijar tangan!

maklang azie said...

hik hik hik...<> 1 senduk aje tu ana...idak le banyak benor pun...heheh...kalo pijar tgn rendam ngan air asam jawa.