Pandan Muffin
Sumber : yani
Bahan
180 g mentega tanpa garam (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur gred A
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 g tepung gandum* (maklang guna self raising flour je)
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste dan colouring hijau
Sedikit coklat cip untuk hiasan (optional)
Cara
Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih.
Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis.
Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata. Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh, tabur sedikit coklat cip dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2
No comments:
Post a Comment