PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, January 14, 2009

GULAI DAGING


Gulai Daging
Sumber : rossya
Bahan2
500g daging dipotong ketul-ketul (kambing atau lembu)
400g kentang -dikupas dan dipotong 4-6
1 biji bawang besar di hiris halus
5 kuntum bunga cengkeh
4 biji buah pelaga 3cm kayu manis
3 cawan air minyak untuk menumis garam secukupnya
1 sudu besar kelapa parut di sangar hingga garing dan dikisar halus
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar serbuk ketumbar }
1 sudu teh rata serbuk jintan putih } maklang guna kari daging utk gantikan bhn2 nih...
1 sudu teh penuh serbuk kunyit }
Bahan2 dikisar:
12-14 tangkai lada kering di rendam sehingga lembut
1.5sm halia
1 batang serai
1 sm lengkuas
Maklang campak daun kunyit selai...
Cara
Campurkan bahan-bahan berikut dalam sebuah mangkuk :~
daging, bahan-bahan yang dikisar, serbuk rempah dan kelapa parut yang disangar.
Panaskan minyak. Masukkan bawang yang dihiris, cengkeh, pelaga dan kayu manis. Tumis hingga bangkit baunya.
Kemudian, masukkan daging yang sudah bercampur bahan kisar, ditumis selama beberapa minit lagi hingga wangi.
Tuangkan air and renih dengan api kecil hingga daging empuk.
Tuangkan santan pekat dan kacau, masak anggaran 2-3 minit sebelum memasukkan kentangnya. Masak sehingga kentang empuk.

No comments: