PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Wednesday, September 24, 2014

CHILLI CRAB


Dah lama tak masak chilli crab. Ketam nipah pemberian adik ipar maklang yg baru balik dr Tawau. Ketam ni sedap dibuat chilli crab je, ada rasa pedas and manis...pestime maklang dapat ketam hidup.. merangkak2 ketam tu cabut lari, jenuh le ngejor dari celah dapur eee...geleman pada mulanya..hehehe..biasa beli ketam bunga yg dah mati je....senang terus masak...ini terpaksa tunggu ketam ni mati ....terpaksa mintak tolong pak google camner nak matikan ketam nipah... sula perut ketam ngan lidi ghopernya..hehehe

CHILLI CRAB
Bhn
4 ekor ketam - gaul dgn garam n lada hitam
Bwg putih n halia - cincang halus
6sb tomato sos
6sb cili sos
2sb sos tiram
Skit Belacan - bakar dulu
1st gula
Sedikit tpg jagung + air - pekatkan kuah
Cili api - hiris, ikut pedas msg2
Hiasan - daun sup
Cara
Goreng kejap ketam tadi
Tumis bwg putih+halia
Masuk segala sos dan belacan skit
Last sekali masukkan bancuhan tepung jagung,cili api potong, garam n gula sesedap rasa....kacau
Masukkan ketam n gaul sebati...biar kejap pastu angkat.
Tabur daun sup ikut suka

No comments: