PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Tuesday, September 16, 2014

CARA BERLAUK


Kuih Cara Berlauk PALING SEDAP - Amy
Resepi asal  : Mak Mertua SHikin -
Sumber : CA @ Dari Duniaku

Bahan bahan :
a) Adunan Tepung
1 cawan tepung gandum
1 biji telur ( saiz A/B/C )
1 sudu kecil minyak sapi
1/2 sudu kecil garam
2 cawan air
sedikit pewarna kuning

Cara cara :
Adun semua bahan hingga sebati @ blend je.

b) Lauk dan  eksesori:
200gram daging/ayam - dikisar
2 labu bawang besar- racik halus
3 biji bawang kecil - potong mayang
1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi
1 sudu kecil serbuk kari
garam gula dan perasa secukupnya
sedikit minyak utk menumis

1.    Panaskan minyak dan tumis bwang merah
        dan putih hingga kekuning-kuningan.
2.  Kemudian masukkan rempah kari dan rempah
        rendang..
3.   Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging
        /ayam kisar, bawang besar, masukkan air
        secukupnya hingga daging /ayam masak.
4.   Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.

Aksesori : Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.
Proses masak cara berlauk:

1.    Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit
        minyak.
2.  Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan,
        kemudian masukkan lauk, diikuti bawang goreng,
        daun sup dan cili.
3.   Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu
        1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
        bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak
        sedikit garing makna kuih cara dah masak dan
        boleh la  angkat.
4.  Ulangi proses mencara sehingga adunan habis...


No comments: