lagi variasi resepi kulit karipap...resepi dikidnap dari Along Homecreation....apa yg menarik dan teruja nak try ialah campuran tpg beras, ubi dan gandum...tu diaaa...sampai 3 jenis tepung....alhamdulillah..memang rangup...so nxt time boleh guna resepi yg ni aje...spt biasa anak dara maklang yg tukang klim karipap ni...tak kisahlah rupanya camner janji sodap.....tq Along....
KARIPAP RANGUP
sumber : Along Homecreation
BAHAN2:
500g Tepung gandum
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula
1 st Garam
2½ sb Majerin*
¼ cwn Minyak* (* panaskan)
Air
CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
2. Bahagi dok kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan (Along guna inti keledek+daging).
Buat sehingga habis.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan (Along guna inti keledek+daging).
Buat sehingga habis.
3.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.
(Along goreng separuh masak & bekukan utk hidangan kemudian).
No comments:
Post a Comment