Salah satu lauk berbuka semalam ialah udang garing daun kesum. Sedap jugak resepi chef Kamarul nih....tkasih pada Dayang sbb terliur tengok gambar udang dia tu yg maklang teruja nak try.Maklang c&p ajelah ye..malas nak taip.
UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Sumber : Dayang Jack
Bahan:-
- 500 gm udang (sederhana besar)
- Minyak masak untuk menggoreng
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 1/2 sudu kecil lada hitam kisar
- 1 sudu besar tepung jagung
- sedikit garam
- 6 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 tangkai besar daun kesum
- 1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
- 1 tangkai kecil daun kari
- 1 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
- Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
- Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
- Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
- Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
No comments:
Post a Comment