Kuih bakar kentang...maklang buat 1/2 adunan aje dpt sebiji kuih bersaiz kecil...jadilah..kasi mak sedikit sbb biasa org tua kan suka kuih2 jenis cenggini.....Satu ketika dulu dah pernah buat dan sharekan resepinya tp takpe, maklang tempek lagi sekali utk makluman sumer.
KUIH BAKAR KENTANG
Sumber : brownies
BAHAN
6 biji kentang yg sederhana
3 biji telur
2 cawan gula pasir
3 cawan penuh tepung gandum
3 cawan santan (1 kotak santan + 2 cawan air) warna kuning
1 sudu makan penuh minyak sapi/majerin
CARA
1. kentang direbus dan setelah itu dikisar halus
2.telur dan gula di kacau hingga rata.. kemudian masukkan tepung dan santan, kacau hingga rata.. kemudian tapiskan adunan ini supaya jangan berbiji
3.tuang pula adunan tepung ke dalam kentang dan kacau sedikit sedikit hingga rata.
4.panaskan minyak sapi, setelah itu tuangkan ke dalam adunan kentang dan kacau supaya minyak bercampur rata dengan adunan.
5.loyang kuih bakar di sapu dgn minyak.. panas kan sebentar... baru tuang adunan tadi.. masak atas api yg kecil..
6. jika suka boleh taburkan sedikit bijan diatas.. adunan ni sangat pekat.. so jgn campur air lagik.. jika nak rasa durian/cempedak.. blend sedikit durian/cempedak bersama sedikit santan tadi.
Nota :
Maklang buat 1/2 adunan aje dan cara maklang buat ialah dengan memasukkan semua bahan diatas dlm blender dan blend hingga halus...jika npk texture kasar, tapiskan aje...
Acuan maklang sapu dengan majerin dan panaskan dulu dlm oven...bila dah panas baru tuangkan adunan kuih ini dan bakar dengan suhu yg tinggi, maklang guna 200C sehingga masak..sbb nakkan kerak2 kat tepi dan atas hitam sedikit.
1 comment:
slmt berpuasa maklang..
teringat dulu zaman2 berfotopages.. FP maklang antara yg paling sy suka jenguk2 utk ambil resepi bila masuk bulan puasa.. hehee.. t.kasih ye maklang yg byk berkongsi resepi & beri tunjuk ajar...
Post a Comment