PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Tuesday, November 8, 2011

BRONKETEM




Bronketem atau dikenali sebagai Brownies Ketan Item merupakan satu brownies kukus. Kalau dilihat dari segi rupa memang macam kek coklat tapi bila rasa tak sama spt yg anda sangka.Ianya menggunakan tepung pulut hitam sebagai bahan utama menggantikan tepung gandum.Kelihatan ada layer di tengah brownis inikan....mungkin anda sangka ianya dipotong 2 lalu dilapisi coklat...sebenarnya tidak...ianya merupakan effect taburan choc.rice yg memenuhi ruang brownis jadi tak perlu dipotong...taburan choc.rice itu yg membuatkan bnis ini tampak spt dilayer. Alahaiii dah terikut bahasa Indo le pulak...hehehe...



Bagi sesapa yg ingin mencuba silakan....dan bagi yg ingin merasa tetapi malas mencuba bolehlah order aje....hanya RM22 aje utk size kecik.



Sukatan bahan dalam resepi ini maklang dah adjust dan sudah ditranslate kepada bahasa Melayu agar anda mudah memahaminya.




Brownies Kukus Ketan Item (Bronketem)

by Ricke Bunda Nadhifa Indriani



Bahan A


5 bj telur


200g gula castor


1st ovalette


1st vanila


secubit garam


2sb susu pekat manis




Bahan B


250g tepung pulut hitam (boleh didapati di bakeri) } ayak sekali


20g koko powder }




Bahan C


100g cooking choc. } double boil


200g majerin }




choc. rice - utk filling





Cara


Double boil bahan C, ketepikan


Pukul Bahan A kecuali susu pekat manis dengan high speed sampai kembang dan kental.


Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.


Masukkan bahan B yg diayak tadi sedikit demi sedikit, pukul dengan low speed


Akhir sekali masukkan bahan C, kaup balik hingga rata


Bahagi 2 adunan ini


Tuang 1/2 adunan ke dalam loyang dan kukus 10' dengan api sederhana


Taburi coklat rice sebagai filling menutupi sumer ruang dan tuang baki adunan coklat tadi dan kukus kembali 20' atau hingga masak.


Biarkan sejuk baru dipotong.


Nota :

- terasa tekstur berpasir dek tepung pulut hitam

- moist

- bnis berat tp lembut bukan bantat ye ibuk2 suma..

5 comments:

eni osman said...

sukanya masuk sini...tgk makanan best best.....mak lang macamana nak buat background blog mcm ni ...suka la...cantik....

Hanim said...

waaaa cam best je maklang, nak cube la nanti. mintak ijin CnP ye....TQ.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waduh waduhh.. enak bangettt nih maklang...
har har harr... sy pun pingin ngobrol kayak indon juga... bisa ya?

maklang azie said...

eni : camner nak buat tu yg tak reti nak ajar sbb mklang pun diajar..ehhehe

hanim : cubalah buk...boleh aje cobain..

madiha : bisa buk...silakan cobain...ngak rugi apa2...yg penting ibu coba dulu dong...kalo bagus saya sukaaaa sekali..ehehehhe

HomeKreation said...

Salam MakLang. Waduh, fevret Along ni. Nak cuba version ni pula lah, tpg ketan hitam masih ada. TQ MakLang. Kalau dekat, Along order jer dari MakLang - murah lah.