PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Monday, September 19, 2011

DEATH BY CHOC.CAKE



Resepi kali ini dikidnap dr MyR, sumbangan dari Mrs Dayat. Dah ramai bloggers yg mencuba tapi maklang baru nak start engin. Sedap kek ni...texture yg halus mulus wpun guna tepung gandum aje. Biasanya kek yg guna minyak dlm resepi2 terdahulu yg pernah maklang cuba tak perlu pukul guna mixerpun, hasilnya texturenya agak kasar sedikit tetapi untuk kek choc. death ni kena pukul telur+gula guna mixer hingga kembang dan baru masukkan bahan2 lain dgn hanya menggunakan whisk aje. Agaknya itulah sebab texture kek ni nampak halus.



DEATH BY CHOC.CAKE

Sumber : Mrs Dayat MyR



Bahan

2 cwn gula (kisar) - maklang guna gula castor jadi tak perlu kisar

3 biji telur

2 cwn tpg gandum }

1 cwn koko powder }ayak

1st bpowder }

1st soda }

garam }

vanila

1 cwn susu cair

1 cwn minyak

1 cwn air panas mendidih



Cara

Telur+gula+vanila = pukul hingga kembang guna mixer

Masukkan susu cair+minyak, gaul sebati guna whisk aje

Masukkan bhn yg diayak tadi, gaul dengan cara kaup balik]

Last sekali baru masukkan air panas, kacau sebati

Bakar 45', suhu 175 ikut oven masing2.

1 comment:

CuteOven said...

sedapnye...

Selamat Hari Raya pd maklang sekeluarga... beraya dimana tahun ni...