PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Thursday, August 18, 2011

BISKUT BUNGA CINA

Tahun ni nak buat biskut lama2...rindu rasanya pd biskut zaman mak2 kita dulu. Maka biskut raya pertama dah pun selesai, dpt 4 balang kecik.Rasanya sedap dan pd sesiapa yg suka biskut cair di mulut bolehlah try biskut ni.Ramai bloggers dah try resepi ni cuma maklang aje yg masih KIV resepi ni year by year at last tahun ni jadi jugak projek bunga cina ni..hehehe. Tkasih pd kaknor secubit garam tuan empunya resepi.



selepas....

sebelum...


..1 utk mak,1 utk kakak, 1 utk mertua dan 1 utk maklang..heheh




BISKUT BUNGA CINA

SUMBER : KAKNOR SECUBIT GARAM


Bahan

100g butter

90g gula castor

1 bj telur A

2 cwn tepung jagung

1 cwn tepung ubi

ceri merah/hijau

mklang letak vanila esen


Cara

Pukul butter+gula

Masukkan telur dan vanila

Masukkan tepung skit demi skit hingga menjadi doh

Masukkan dalam acuan dahlia dan bakar suhu 150-165 selama 15', ikut oven masing2



*Tip: kalo kelopak bunga penyek, tambahkan tepung tp jgn banyak sangat nanti jenuh nak picit.



3 comments:

MamaFaMi said...

Untuk kita tak ada eh? Kena wat sendiri la ni ye? Alahai, kita nak jadi kakak mak lang la, boleh? Nanti dapat sebotol! :D

Naz said...

Assallamualaikum Maklang..
Banyak dah ker maklang buat sekut raya?? Naz tak pandai sangat nak bentukkan bunga guna acuan bunga cina tu.. Tapi suka nak buat dan cuba..
Maklang, ulampegaga fotopages maklang tu still maklang up date ker.. Dulu Naz suka jengah ke sana tp semenjak maklang dah ada blog pindah jengah ke sini pulak..hehehe..

waheda said...

Salam Mklang.Telur ayam tu x perlu asing ke antara kuning dan putih ke?