Mesti ada yg rasa heran apa ke benda yg maklang masak ni kan....ni lah dia Quiche Loraine...salah satu masakan Perancis..... glamour namanya kan....nak buat senang aje ni...sesekali ubah menu omputih sedap gak ...tapi tak bleh selalulah....
Resepi base maklang kidnap kat blog cupcake kekasih tp filling maklang tibai sesuka hati, buat cam filling pizza tu jew....
QUICHE LORAINE
sumber : cupcake kekasih
Base (short crust)
250g tpg gandum
125g butter
2sb susu tepung
Air secukupnya.
Cara
Campur semua bahan kecuali air, gaul jadi spt crumble.
Tuang air skit2 hingga jadi doh
Canai nipis dan letak dlm acuan aluminium foil...ketepikan.
FILLING (maklang buat camni)
Bwg besar - potong dadu
Kimball spagetti sos (with mushroom)
Daging cincang
Oregano
Salt n Black pepper
Cara
Panaskan skit butter, masukkan bwg besar yg dipotong dadu...kacau hingga kuning
Masukkan daging cincang
Masukkan Kimball spagetti sos, oregano, b/pper dan salt
Tuang sos dlm Quiche tadi, pastu masukkan salt royal
SALT ROYALE
125 ml fresh milk
25 ml w/cream
1 telur
Garam
Cara
Campur semua bahan dan pukul dengan garfu je...pastu tuang dlm Quiche tadi, tabur mozarella cis....
2 comments:
Salam MakLang. Sedap ni, tambahan pula di hidang dlm pinggan antik tu, I like!
along : sedap tau long..cuba le....
Post a Comment