Kalo dulu maklang buat waffle guna waffle mix tp tak baper syoklah mix punya ni...cepat nau lembik dan liat...jadi kali ni maklang nak buat sendiri aje tpg waffle maka wknd tu hari start le research waffle....sekali 2 resepi maklang try, 1 resepi yg guna yis mauripan dan lagi 1 tak guna pun....hok yg guna yis mauripan tu alahaiiiii....terbabom dlm tong ajelah...musykil tgk adunan susu + air yg terlampau banyak giler, cam tak msk akal je...banjir waffle maker ku...meleleh lak....terus maklang buang sbb memang tak puas hati rsp guna yis tu....last2 cuba lagi 1 resepi yg maklang kidnap dr umah kak umie...puas hati tp maklang buat style maklang le nak kasi kecrunchian waffle maklang tu lama skit sbb maklang tak suka la waffle lembik liat..
WAFFLE
Sumber : Home Sweet Home
Bahan
3sb butter - dicairkan
1 biji telur
1 cwn tepung naik sendiri
1st b/powder
1sb gula
1 cwn susu cair/fresh milk
secubit garam
Cara Maklang buat :
Masuk semua bahan diatas dlm blender.
Ambik sesenduk adunan ratakan dalam waffle maker dan bakarlah.
Dah masak tu mesti waffle tu cepat lemau jadi maklang bakar lg sekali dlm oven <>15'.....guna api atas bawah...tu dia ehhhh...kecrunhiannya lama le jugak...kehkehkeh.....
4 comments:
ok...
salam. sya pun selalu buat waffle ni. tapi nak tanye, kenapa warna waffle sy masak x sekata? tak mcmyg maklang ni punye. Resepi lebih kurang je...tp x de butter,n pakai tpg gandum je
siti : cubalah rsp ni...dah bakar dlm waffle akak bakar lagi 15' dlm oven...crunchy ooo
mak lang oi...hehehhe cmner nk srh kaler waffle tu jd kuning keperang2an yer?? nk kasi nmpk brownish ckit.. sy bt mcm kuning....jer! suhu 200C..bkar 5mnit... tang mana yg tk na tu ya..??
Post a Comment