PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, January 2, 2011

RED VELVET CAKE - Versi 1



Kek baldu merah aka red velvet cake pembuka tirai 2011...saje nak try sbb hangat diperkatakan di alam cyber....tak pernah beli dan tak pernah merasai bagaimana sebenarnya rasa kek red velvet ni jadi mintak bantuan pd pak google. Try dulu rsp dari kak zatiDhati dulu pastu baru test power rsp lain pulak ye. Menurut kata biras saya, kek RV ni sedap jadi sapa yg rajin tu cubalah buat. Kalo beli pun mahal nih...
RED VELVET CAKE
Sumber : ZatiDhati
Bhn A - diayak bersama
250g tepung kek
1st b/powder
1/2st garam
2sb koko powder
Bhn B
240ml buttermilk (240ml susu cair + 1st cuka, biarkan 10')
2sb pewarna merah (dicampur dlm buttermilk)
Bhn C
300g gula castor
113g butter
2 biji telur A
1st vanila
Bhn D
1st cuka
1st b/soda
Cara
Pukul butter selama 2'
Masuk butter pukul lagi 3'
Masuk telur sebiji2
Masuk vanila
Masuk Bhn A - tepung dan bmilk selang seli...mula dengan tepung, akhiri dengan tepung
Dlm bekas lain msukkan bhn D, habis je buihterus masuk dlm adunan bater.
Masuk dlm loyang 7' dan bakar 175C selama 30'

5 comments:

faiz aziz said...

salam mak lang.. nape tak merah pun keknya.. tgk org lain punya merah menyala.

lama dh nk buat kek nie.. tp belum ada kesempatan nk mencuba.. bila la gamaknya..

maklang azie said...

salam...

kek tu merah tau...teknik tak betui masa akak snap gambo tu...tgk le gambar tu cam kuning2...sebenarnya bukan lampu kuning pun....org tak pro snap gambo camnilah..asal jadi udah le.

kswsk said...

wa mntak izin awal2 yer mak lang..nak cilok resepi ni...hehehhehe

pastu wa nak menjemput maklang sekeluarga ni..map ada kat blog wa..

Anonymous said...

Salam mak lang

Minta izin nak cuba resepi kek ni cuma nak tanya tepung kek tu tepung apa ya?

Anonymous said...

mak lang nak tnya atas dia tu cheese ke?