PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, November 7, 2010

CHOC. BANANA CAKE


Alhamdulillah... bersiaran kita lagi setelah lama bercuti. Kali ni maklang try test power kek pisang cekelat. Kek pisang cekelat ni mklang buat utk bawa balik kg pada cuti deepavali tu hari. Resepi ni mula2 nampak kat blog mamafami kemudian ternampak lak kat blog amflora terus jadi terpikat memandangkan pisang lembik yg duk berehat lama kat meja sayang nak buang jadi mklang buatkan kek ni aje...budak2 mesti suka. Kek ni sedap, moist dan tak perlu letak topping lagi dahhh....kalo nak letak boleh jugak utk menggebukan body..hehehe..

Resepi mklang dah translate ke BM jadi kalo nak yg original boleh tgk kat blog mamafami atau amflora. Kalo rasa malas nak buat boleh calling2 aje order......1 bekas ni RM20/- aje. Kalau rasa mahal boleh buat sendiri ye...hehe.


CHOC. BANANA CAKE
Sumber : Joy of Baking

Bhn kering :
400g gula halus (kurangkan jika suka)
245g tpg gandum }
75g serbuk koko }
1 1/2 st bpowder } ayak
1 1/2 st bsoda }
1/2t garam }

Bhn basah :
2 biji telur
1 cwn pisang yg dilenyek
240ml air suam
120ml susu cair
120ml minyak masak
1st vanila esen

Cara
Masukkan semua bhn kering dlm satu bekas...gaul sebati dan ketepikan.
Masukkan bhn basah dlm satu bekas lagi dan kacau sebati menggunakan whisker aje
Masukkan bhn basah dlm bhn kering dan sebatikan semua.
Kemudian masukkan dlm loyang dan bakar 35-40' ikut oven masing2.

5 comments:

leen said...

muekekekekek... suka betul statement maklang 'kalau mahal buat sendiri' - memang pening kastemer ni tau nak murah aje tapi nak sedaplah, nak cantiklah, nak kotak cantik pun ada...fening!...apapun maklang tetap idola leen...heeee...

maklang azie said...

leen : bukan apa leen, sesekali nak kena berterus terang ngan cust.bior dia tau....nak murah wat aje sendirikan..jimatttt..hehe

DYRatu said...

maklang, boleh tumpang tny... kalau nk buat kek pisang, pisang apa yg sedap? sy try buat dgn pisang berangan, rasa tak kick lah... terima kasih

Fiza Nordin said...

mak lang, kite pun same ngan leen... suker beno bace statment 'kalau mahal buat sendiri' tu...so direct to the point... hahahahaaa

maklang azie said...

DY Ratu : cuba pisang emas, sedap gak...tekak maklang sumer tibai, pisang berangan pun sedap jugak kat tekak mklang le..

Fiza : hehehe...ialah..nak murah nak sedap...sudahnya wat sendiri ajelah abih citer, kita pun rilex..hehe