Gambar 2 - Cream cheese...ada yg tak tau menatang krimcis tu kan..... ok le kita tepek...hehehe...cis ni tau....macam2 brand pun ada tp biasa guna hok ni jeww sbb tekak dah serasi.
Gambar 3 - Shortening @ minyak sayur.. kalernya agak putih dan rupa macam majerin ..cuma beza tang kalernya aje. Mende ni byk kegunaannya...bleh dicampurkan dlm adunan wat cookies dan nak wat buttercream pun boleh . Nak sapu loyang guna shortening pun bolehhhhh....malaysia kan sumer boleh...hehehe
Gambar 4 - Krimwell. Rupa dia macam shortening tp bukan shortening..agak kekuningan skit compare ngan shortening yg putih tu. Gunanya utk dicampurkan dengan shortening utk buat buttercream.
Gambar 5 - Blueberry filling. Kalo beli hok dlm tin ni memang le mahal...apa taknya bergolek2 buah dlm tu kan.....utk makan sendiri ok le tp utk jual rugi makcik..heheh....kalo nak murah beli yg dah siap blend, kat bakery bertong2 ada jual cuma takde tong gas jeww..hehe
Gambar 6 - Casing muffin aluminium foil. Hok ni mcm2 adaaaa....nak yg tecik, besor sumer ada...Kalo nak wat muffin guna hok ni le cantik dari guna muffin pan tadi tu. Nak wat cupcake pun boleh guna ni...nak wat apam pun boleh..kira serba boleh lee..hehe
Gambar 7 - Aluminium foil. Mende alah ni lak bleh guna utk alas loyang kalo nak wat brownies atau nak tutup permukaan kek takut air menitis atas kek jika buat kek kukus..
Fuhhhh...jenuh gak nak explain satu2....tp demi adik2 sesekali berkorban masa apa salahnya kan....mana tau kot adik2 nanti jadi bakers terkenal seantero negeri....tuah ayam npk di kaki tuah manusia takde sapa yg tau.....heheh
4 comments:
salam..
sye ade 1 soalan
apa itu croquant??..sye nk try buat CROQUANT CORN COOKIES ..sye cri croquant merata tempat tp x jmpe..maaf sbb sye nie ketinggalan zaman sket hehe
salam.
mcm mana nak ckp eh...emmmm...croquant corn tu biasa org letak kat tepi ciskek..boleh beli kat bakeri aje...
Salam mak lang,
saya lama dah follow blog mak lang, ska tengok gambar2 hehehee. ade pernah cuba nak join kelas mak lang, tapi pebuh sokmo, mmg popular betul kelas anjurang mak lang, insya Allah satu hari, saya nak join juga.
Terima kasih la kasi serba sedikit info pasal membaking tu, esp casing muffin tu, ingat kan hanya guna muffin pan je boleh, sebab yg tu mahal la. casing muffin tu agak2nye mahal tak ye.
lagi satu geram betul tengok muffin maklang sume nya cantik je naik, saya test buat sendiri, masa panas naik, bila dah sejuk turun pulak.
tu yang kena join n belajar dari mak lang ni. :)
Siti
salam geng...bravoooo lengkap segala2nya tu..lepas nie leh tunjuk rupa mixer n oven mcm lak ya...umhhhhhh
Post a Comment