PRODUK MUSLIM . BERSIH. SUCI. HALALAN TOYYIBAN

Sunday, March 28, 2010

HAPPY B'DAY TO ME - 27 MAC 196*



Setiap tahun takde nak celeb. b'day pun...heheh..dah tua dahhhh....ni pun secara kebetulan ada balance adunan kek cust tu byk so mklang buat jugaklah kek tecikkkk je...dpt gak jamu student yg datang belajar.

Jadi, sukacita maklang nak share resepi ni dikalangan rakan2 cyber yg ingin mencuba. Buatnya tak susah manapun ye...tibai jeeee.....kalo terlalu ikut resepi takut tak menjadi lak jadi setkan dlm kepala hentam jeeee....ni pestime mklang guna rsp ni...resepi kek karrot yg terdahulu agak berderai tapi yg ni tip top....hehe

KEK KAROT SHIELA
sumber : Rnet

Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum }
1 1/2 tsp baking powder }
1 1/2 tsp baking soda } diayak bersama
1 tsp garam }
2 tsp serbuk kulit kayu manis }
375 gm gula halus (mklang campur ngan brown sugar, kemanisan sesedap rasa)
4 biji telur
4 cawan karot (di sagat & diperah sedikit airnya)
3/4 cawan walnut (dipotong kecil)
1 1/2 cawan minyak masak/jagung


Cara membuat :
-Pukul telur perlahan2 dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang
-Masukkan minyak, karot dan walnut dan dikacau perlahan
-Akhir sekali, masukkan tepung
-Bakar pada suhu 165 C sehingga masak (+- 1 jam)


Icing cikgu sue ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

beat all ingredients till light and fluffy ( raya baru ni terdesak
terlupa baru balik mixer ke kg, guna tangan pun jadi gak, asked the
boys to beat)

3 comments:

nor64 said...

salam m.lng,

hepy besday..moga dimurahkan rezeki dan sihat tubuh badan ya ..sedap nmpak kek besday ml.lng ni..mula2 ingat brownies ghupo2nya kek karrot ni ...best ni m.lng wehhhh..

Anonymous said...

salam mak lang. nak tanya, telur n gula tu pukul kembang mcm wat bahulu ke? TQ

- Mama June - said...

dah try buat....sedap giler.....tq maklang coz x kedekut ilmu......