Lepas kasi mamafami buat homework pau, maklang kena check jugak le homework tu,nak confirmedkan betui ke dak ke kesedapan pau ni.......nampaknya kena kasi mamafami A+ sbb pau mamafami lebih cun melecun dari pau mklang......bulat debab putih gebussshhh ...hehehe
Maklang timbang pau ni seberat 20g aje...dpt le size cam kat giant jual tu...maklang suka tecik2 comei....bwk balik kg, licinnnnnnn....biras mklang kata cam jual kat supermarket...putih melepak...Ank2 mklang tak makan pau kacang merah tp maklang kata ni pau ada letak coklat...apa lagik, asik berulang je makan pau ni...yg sebenornya inti kcg merah tu takde letak apa2 pun, saje maklang kata gitu sbb nakkan dorang ni makan..memilih sangat kena le guna akal ye tak...heheh
HONG KONG PAU
Sumber: Ani Ahmad (Rnet)
Bahan A:
450 gm tepung Hong Kong (special pau flour)
Sumber: Ani Ahmad (Rnet)
Bahan A:
450 gm tepung Hong Kong (special pau flour)
230 ml air
1 tbsp susu pekat manis
5 tsp yis
Bahan B:
300 gm tepung Hong Kong (special pau flour)
180 gm gula kastor
40 gm shortening
2 tbsp double action powder
1 tsp bread softener
Bahan C:
100 ml air
1/2 tsp ammonia (mklang tak letak pun)
Cara Menyediakannya:
1. Satukan A, uli hingga jadi doh yang licin. Rehatkan selama 30 minit.
2. Selepas 30 minit, campurkan A, B dan C. Uli hingga jadi doh yang licin (putar lebih kurang 15-20 minit dengan speed no. 2). Saya uli dalam BM Empress (Cosway), setting no. 51 sebanyak 4 kali/pusingan (jumlah masa menguli - 24 minit).
3. Rehatkan dan biar doh mengembang sekali lagi selama 30 minit.
4. Bahagi-bahagikan doh kepada bebola kecil. Saya buat 20 gm tiap satu.
5. Masukkan inti dan bulat-bulatkan/ punjutkan.
6. Perap hingga kembang.
7. Kukus selama 5-7 minit.
Nota:
a.Untuk buat frozen pau, setelah pau dikukus, biarkan hingga betul-betul sejuk. Kemudian, frozenkan. Bila dah frozen, keluarkan dari fridge dan terus pek. Kemudian disimpan sejuk-beku. Nak makan kukus le semula.
1 tbsp susu pekat manis
5 tsp yis
Bahan B:
300 gm tepung Hong Kong (special pau flour)
180 gm gula kastor
40 gm shortening
2 tbsp double action powder
1 tsp bread softener
Bahan C:
100 ml air
1/2 tsp ammonia (mklang tak letak pun)
Cara Menyediakannya:
1. Satukan A, uli hingga jadi doh yang licin. Rehatkan selama 30 minit.
2. Selepas 30 minit, campurkan A, B dan C. Uli hingga jadi doh yang licin (putar lebih kurang 15-20 minit dengan speed no. 2). Saya uli dalam BM Empress (Cosway), setting no. 51 sebanyak 4 kali/pusingan (jumlah masa menguli - 24 minit).
3. Rehatkan dan biar doh mengembang sekali lagi selama 30 minit.
4. Bahagi-bahagikan doh kepada bebola kecil. Saya buat 20 gm tiap satu.
5. Masukkan inti dan bulat-bulatkan/ punjutkan.
6. Perap hingga kembang.
7. Kukus selama 5-7 minit.
Nota:
a.Untuk buat frozen pau, setelah pau dikukus, biarkan hingga betul-betul sejuk. Kemudian, frozenkan. Bila dah frozen, keluarkan dari fridge dan terus pek. Kemudian disimpan sejuk-beku. Nak makan kukus le semula.
4 comments:
slm m.lang, tepung hong kong ni kalau dibeli dalam kotak ke dalam apa..sama ke dgn tepng hong keow tu? yg ada macam2 warna tu..tapi packingnya kecik je..keliru akak ni..tolong ya
Yes yes...kita dapat A+. Nampak gayanya, cikgu pun kena buat homework gak ye.. hehehe... Mak Lang guna tepung Hong Kong ye? Nanti kita nak carilah. Nak try buat lagi sekali, this time nak ikut resepi betul betul except for the amonia...
knor: tpg hong kong ngan tpg hong keow tu tak sama..tu lain....tpg hongkong tu special pau flour, beli kat kedai bakeri aje ye...
mamafami : mestilah cikgu kena wat gak hwork, baru adil.hehehe....wa guna tpg hongkong, putih melepak pau wa ma oiiii....MIL wa suka, anak2 wa balun skit punya byk tau...
salam maklang...ct pun suka makan pau. kalau berhenti kat R&R mesti beli. tapi nak buat sendiri masih lom berani takut x menjadi dan x seputih kawan2 punya hehehe.
insyAllah satu hari nak gak cuba lagi.
Post a Comment